Ajatuksia kasvattamisesta

Tavoitteemme italianvinttikoirien kasvatuksessa

Kasvatuksemme ensisijaisena tavoitteena on hyvähermoinen italianvinttikoira, jonka kanssa on miellyttävää ja helppoa elää. Luonteeltaan italianvinttikoirat ovat hyvin omalaatuisia, eivätkä välttämättä sovi kaikille. Toisaalta niihin ihastuessaan on vaikeaa löytää enää toista, samanveroista rotua. Italianvinttikoirat ovat eloisia ja onnellisimmillaan, kun saavat olla oman laumansa lähellä ja arkiaskareissa mukana. Hyvällä luonteella varustettu, pienikokoinen koira kulkee siellä missä omistajansakin eikä hätkähdä ympäristön muutoksista liikaa.

Italianvinttikoirat ovat melko herkkiä ja käpertyvät mielellään ihmisen tai koirakaverin kainaloon pieneksi kippuraksi nukkumaan. Samasta pienestä koirasta tulisi kuitenkin tarvittaessa kuoriutua hyvällä toimintakyvyllä varustettu yksilö, jonka kanssa on mutkatonta olla ja mennä. Kasvatuksessamme koiran hyvä luonne on ykkösasia, josta emme tingi.

Italianvinttikoiran perinnölliset sairaudet – lyhyt oppimäärä

Italianvinttikoirilla esiintyy useita perinnöllisiä sairauksia kuten silmäsairauksia (yleisimmät lasiaisenrappeuma ja perinnöllinen kaihi), epilepsiaa, autoimmuunisairauksia, allergioita, polvilumpion sijoiltaanmenoa ja suun alueen ongelmia. Italianvinttikoiran ohuet raajat yhdistettynä riehakkaaseen luonteeseen tekevät rodusta alttiin jalan murtumille ja erityisesti murtumien takia vakuutusta kannattaa harkita vakavasti. Laajasta sairauskirjosta huolimatta italianvinttikoirat ovat melko pitkäikäisiä koiria.

Tällä hetkellä rodun tilanne etenkin epilepsian sekä erilaisten autoimmuunisairauksien suhteen on huolestuttava. Epilepsiaa on paljon myös tuontikoirien suvuissa, ja kaikki yhdistelmät eivät välttämättä vie rotua terveempään suuntaan. Kysele ja haasta valitsemasi kasvattaja kertomaan jalostukseen käyttämiensä yksilöiden epilepsiariskistä sekä muista terveystiedoista.

Oma työmme jalostuksessa

Italianvinttikoira kuuluu perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan eli PEVISAan. Pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla voimassaoleva polvitutkimuslausunto sekä silmätarkastuslausunto, joka on voimassa 12kk. Polvien tutkimisen hetkellä koiran tulee olla vähintään 12 kk ikäinen ja tulos on voimassa koiran loppuiän, mikäli se on lausuttu koiran täytettyä 3 vuotta. Ulkomaisia uroksia käytettäessä PEVISA-ehdot eivät ole voimassa, mutta pyrimme suosimaan myös ulkomaisista uroksista sellaisia, jotka olisivat mahdollisimman kattavasti terveystutkittuja. Kotimaisten urosten osalta pyrimme pakollisia polvi- ja silmätarkastuksia laajempiin tutkimuksiin.

Silmien ja polvien lisäksi tutkimme jalostukseen käyttämiltämme koirilta sydämen sivuäänien varalta (tarvittaessa ultraten) sekä luuston selän, lonkkien ja kyynärien osalta. Luustokuvattuja italianvinttikoiria on Suomessa vielä vähän, mutta määrä on ilahduttavasti kasvussa. LTV-muutosten yleisyydestä italianvinttikoirilla on hyvin vaillinaisesti tietoa sekä periytymismekanismi on epäselvä. Selkätulosten osalta käytämme jalostukseen vain täysin oireettomia koiria ja seuraamme toistaiseksi tilanteen kehittymistä.

Hyödynnämme kasvatuksessamme myös UC Davis-geenitestejä. Geenitesteillä on mahdollista selvittää italianvinttikoirien perinnöllisiä sairauksia kiillehypoplasian, glaukooman alttiuden, primaarisen linssiluksaation sekä etenevän verkkokalvon surkastuman (PRA) alttiuden osalta.

Tärkeä tekijä sairauksien ehkäisyssä on jalostuskoirien iän huomioiminen kasvatustyössä. Omalta osaltamme pyrimme antamaan nartuille aikaa kehittyä ennen ensimmäistä pentuetta sekä suosimme varttuneempia uroksia. Näin pystymme varmistumaan siitä, että jalostuskoirat ovat toivottavasti vielä ensimmäisten ikävuosien jälkeen terveitä ja elinvoimaisia.

Tavoitteena vahva ja kestävä rakenne arkeen ja harrastamiseen

Hyvän luonteen ja terveyden lisäksi on tärkeää, että koira on varustettu toimivalla ja kestävällä rakenteella. Hyvin rakentunut koira liikkuu vaivattomasti ja kestää pitkäkestoistakin kulutusta. Italianvinttikoirissa jalkojen murtumat ovat valitettavan yleisiä ja ovat koiralle aina kivulias kokemus. Tämän vuoksi suosimme ennemmin vahvarakenteista ja isompaa rodun yksilöä, kuin hentoa pienempää. Ideaalitilanteessa pienikokoinen koira voi olla myös vahvarakenteinen ja kestää elämän kolhuja, unohtamatta kuitenkaan rotumääritelmän mainitsemaa tyylikkyyttä.

Italianvinttikoira on oiva harrastuskoira ja soveltuu moneen erilaiseen lajiin myös kilpatasolla. Yksilöllisiä eroja on kuitenkin runsaasti ja italianvinttikoiraa harvemmin pidetään ensimmäisenä rotuvaihtoehtona kilpakentistä haaveileville. Harrastamme laajasti italianvinttikoiriemme kanssa ja kilpakokemusta on kertynyt agilitysta, maastojuoksusta, ratajuoksusta, näyttelyistä, rally-tokosta ja tokosta. Edellämainittujen lisäksi harrastustasolla tuttuja ovat hoopers, flyball, nosework, dobo ja mejä.

Harrastamista italianvinttikoira ei välttämättä tarvitse, mutta aktiivisena koirana nauttii kaikesta yhteisestä tekemisestä omistajansa kanssa. Tutustu lisää täältä harrastamismahdollisuuksiin.

Greyouttilainen on osa perhettä

Jokainen Greyout-pentue on vaatinut paljon työtä etukäteen ja jokainen yhdistelmä on meille tärkeä. Olemme aina aidosti innoissamme suunnittelemistamme yhdistelmistä ja jokainen pentue syntyy halusta luoda jotain parempaa. Jokaisessa yhdistelmässä katsomme kokonaisuutta ja käymme läpi pentueen vahvuudet ja heikkoudet.

Kaikki koirat eivät ole soveltuvia jalostukseen eivätkä kotiin jättämät narttumme saa automaattisesti pentuja tai urokset jatka sukua. Olemme rehellisiä kaikista tiedossamme olevista terveystuloksista sekä pyrimme antamaan sekä rodun tilanteesta että omista koiristamme realistisen kuvan. Jokaisen kotona asuvan koiramme terveystulokset ovat julkista tietoa ja luettavissa kotisivujemme kautta.

Lisätietoa italianvinttikoirista

Suomen Italiaanot ja Cirnecot ry
SIC ry on perustettu ajamaan italianvinttikoira- ja etnankoiraharrastajien ja -kasvattajien etuja
Italianvinttikoirien jalostuksen tavoiteohjelma
Jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO) on koottu kattavasti tietoa italianvinttikoirien luonneominaisuuksista, terveystilanteesta ja jalostuksesta
Italianvinttikoirien rotumääritelmän tulkinta
Elisa Honkala (kennel Berylline) koottu 2018
Jalostustietojärjestelmä
Suomeen rekisteröityjen koirien viralliset terveystutkimukset, harrastustulokset ja muut tiedot ovat nähtävillä KoiraNet jalostustietojärjestelmässä
Italian Greyhound the Breed Archive
Kansainvälinen italianvinttikoirien rotuarkisto