Harmi

In memoriam, 4/2017 – 11/2021

meistä ei ollut valmis kukaan
päästämään sinua lähtevien mukaan
ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
ja yhtäkkiä huomaan sen päättyvän tähän

matkasi kuljet, silmäsi suljet
muistoissani juokset vapaana aina


Harmi alkoi oireilla selkäänsä jo useampi vuosi sitten ja tilanne eteni nopeasti heikommaksi. Myös Harmin molemmat polvet oireilivat patelluksaatiota. Tutkimisesta ja kuvaamisesta huolimatta selkeää syytä käytökselle ei löytynyt eivätkä erilaiset lääkekokeilut tuoneet tilanteeseen helpotusta. Selkeimpinä oireina oli Harmin takajalkojen hermotuksen toimimattomuus sekä ajoittain voimakas kipukäytös, joka kohdistui aggressiivisuutena ihmisiin ja toisiin koiriin. Viimeinen vuosi mentiin kipulääkkeen voimalla ja jo tavalliset hihnalenkit kuormittivat Harmin kehoa liiaksi. Lenkkien sijaan Harmi nautti loputtomasta sylissä rapsuteltavana istuskelusta ja saamastaan huomiosta. Lopulta edes kipulääke ei riittänyt pitämään Harmin oireita poissa, joten oli aika tehdä raskas päätös. Ei ole nuoren ja aktiivisen koiran elämää viettää jokainen hetki kipeänä, pystymättä nauttimaan juoksemisesta ja muiden koirien kanssa leikkimisestä.

Harmia syvästi kaivaten koko Greyoutin tiimi ja muu perhe. ❤️

Harmi

Lux Loral Belladonna Bellissa
italianvinttikoira, narttu
30.04.2017, Latvia
Koiranet
The Italian Greyhound archive

Terveys:
silmät: lasiaisen rappeuma (3/2019)
polvet: 2/0 (2/2020), 0/0 (3/2019) – vasen polvi luksoitunut helmikuussa 2020
sydän: terve, ei sivuääniä (3/2019)
selkä: selän spondyloosi: SP0 (puhdas), välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali), nikamien epämuotoisuus: VA0, lukumäärä: 0 (12/2019)
selkä kuvattu oireilun ja aggressiivisen käytöksen vuoksi, kuvissa ei kuitenkaan näkynyt selitystä kipuilulle

Luonnekuvaus: Harmi saapui perheeseemme Latviasta hieman vajaa neljän kuukauden ikäisenä. Harmi on saanut perheessämme lempinimen hullu täti ainaisesta häsellyksestään, innokkuudestaan ja loputtomasta uteliaisuudestaan johtuen. Harmi on kipakka ja tarkka omasta tilastaan eikä pelkää näyttää omaa reviiritietoisuuttaan. Harmin tunnistaa myös ihmisen pään korkeudelle yltävistä valtavista loikista ja äänekkäästä leikkimisestään. Harmi tuo yleensä mukanaan suurta ihastusta, koska se jaksaisi istua sylissä loputtomiin ja kerjätä rapsutuksia niin kauan kuin joku jaksaa sitä huomioida. Harmi onkin toisinaan onnellisena mukana toimistokoirana, mihin se soveltuu täydellisesti. Harmin luonne ei kuitenkaan ole ihanteellinen italiaanolle. Kahden vuoden ikään asti Harmi epäröi vieraita ihmisiä eikä itsenäisesti hakenut kontaktia kuin täysin tutuilta, mutta sietää nykyään huomiota myös tuntemattomilta ihmisiltä. Pitkä koulutus on tuottanut tulosta ja vaikea eroahdistus sekä muut käytösongelmat pysyvät kurissa tilan rajaamisella sekä selkeillä lähtörutiineilla. Harmi on pysynyt aina hyvin vapaana ja tulee luokse kutsusta heti sen jälkeen, kun on saanut ensin jahdata linnut lentoon takapihalta. Uudet asiat vaativat usein ensin tutustumisen ja muutaman rohkaisevan sanan, mutta Harmi tukeutuu helposti mukana olevaan ihmiseen. Toisinaan se hurjistuu jopa haukkuun ja murinaan, jos tilanne sitä vaatii. Erityisen pelottavaa Harmin mielestä on imuri, jota mulkoillaan syvältä peiton alta ja tarvittaessa juostaan pakoon toiseen huoneeseen. Harmi on myös laumansa pitkävihaisin eikä taatusti unohda kokemaansa vääryyttä! Harmi ei koulutuksellisesti kestä monia toistoja ja kaipaakin hyvin usein rohkaisua sekä palkkaa pelkästä läsnäolosta. Onneksi se on ahne, vaikka aina jännitykseltään ei saisikaan syötyä. Se tuntuu treenatessa melkeinpä ihmettelevän, että miksi nami ei vain putoa kuonon eteen samasta tempusta kuin äskettäin, ja Harmin koulutus vaatiikin hieman huumoria ja kekseliäisyyttä. Parhaimmillaan tyyppi kuitenkin on, kun kaikelta häsläämiseltään jaksaa keskittyä ja heiluttaa häntää mennessään.

27.09.20Hyvinkää NORD, Anneli PukkilaAVO ERI1
01.08.20Helsinki ER, Hanna Wozna-KilAVO EH
16.02.20Valmiera, Latvia, Leni FinneAVO ERI1 SA PN3 SERT
15.02.20Valmiera, Latvia, Anatoli ZhukAVO EH
12.01.20Tartumaa, Viro, Valentinas Stiklius AVO ERI2
11.01.20Tartumaa, Viro, Gail PattersonAVO ERI1 SA PN2 SERT
22.09.19SIC Jubilee Show 20v, Dorella GoldoniAVO ERI
18.05.19Mynämäki, Krol PiotrAVO ERI2
11.05.19Helsinki, Mather TomAVO EH2
11.11.18Jyväskylä, Schogol GeorgeNUO EH1
10.11.18Jyväskylä, Foss BjörgNUO EH1
27.10.18Seinäjoki, Henrik HärlingJUN ERI1
24.04.18Lahti, Jeff HorswellJUN EH4
14.01.18Helsingin pentunäyttely, Matti LuosoPEK1 KP ROP-PENTU
26.11.17Narvan pentunäyttely, Hassi Assenmacher-FeyelPEKK1 KP ROP-PENTU
12.11.17Helsingin pentunäyttely, Jetta TschokkinenPPEK1 KP ROP-PENTU
11.11.17Helsingin pentunäyttely, Elina HaapaniemiPPEK2