Hertta

Carelia
22.02.2019, Suomi
italianvinttikoira, narttu
KoiraNet
The Italian Greyhound archive

Parhaat tulokset

 • näyttely: ERI SA VARA-SERT (virallinen), ROP KP RYP4 (pentunäyttely)
 • ratajuoksu: 280m: 23,10s (treenit, epävirallinen), 350m: 29,77s (treenit, epävirallinen), soolokoe: hyväksytty

Terveys

 • polvet: 0/1 (2/2020)
 • UC DAVIS -geenitestit (vanhempien perusteella):
  • PCAG (glaukooman alttius) : N/N (terve)
  • PLL (primaarinen linssiluksaatio): N/N (terve)
 • selkä: (4/2020)
  • nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
  • välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV4 (8 nikamaa)
 • kyynärät: 0/0 (4/2020)
 • lonkat: A/A (4/2020)

Luonne

Hertta, syntymänimeltään ”Musti”, on Greyoutin ensimmäisestä pentueesta toisena syntynyt tyttö. Sen turkki loisti mustana jo syntymästä ja upea, paksu sekä kiiltävä turkki on edelleenkin Hertan parhaita puolia. Hertta vei Saulin sydämen jo ensimmäisistä viikoista lähtien ja oli varma valinta kotiin jätettäväksi.

Hertta on laumansa herttaisin tapaus – se saa puolelleen kaikki, jotka jaksavat leikittää ikuista koiranpentua. Hertta on äärimmäisen sosiaalinen italiaano ja ikuinen sylivauva, se rakastaa kaikkia ihmisiä ja ottaa helposti kontaktia niin lapsiin kuin aikuisiinkin – mikään ei piristä Hertan mieltä yhtä paljon kuin pussailu! Hertassa on enemmän asennetta kuin emässään Helmissä ja se onkin rohkea ja itsevarma menijä tilanteessa kuin tilanteessa. Itsevarman asenteensa turvin se onkin huippu lisä laumaansa, sillä jonkun on hyvä pitää myös kuria. Emäänsä Helmiin verrattuna se osaa rauhoittua paremmin odottamaan ja nukkuu mielellään missä tahansa, alustasta välittämättä. Yllättäen se on myös vähiten kylmälle arka ja on viimeinen laumastaan, joka kaipaa haalaria tai tossuja päälleen (tai varsinkaan pipoa, sitä Hertta nimittäin inhoaa yli kaiken).

Herttaa on helppo motivoida, se on todella ahne ja syttyy nollasta sataan erityisesti leikistä sekä vieheestä. Se rakastaa repimisleikkejä, palloja, asioiden nostamista lattialta, vinkuleluja, riehumista ja kaikki herkut kelpaavat palkkioksi. Nuoren koiran keskittymiskyky ei aina ole kuitenkaan huipussaan ja parhaimmillaan se onkin, kun saa opetella samaa asiaa muutamalla toistolla pikkuhiljaa vaikeuttaen. Viehetreeneissä se ei tunnu häiriintyvän muista vieheen kimpussa vaan repii entistä kovemmalla vimmalla viehettä itselleen. Yllättäen se on myös laumansa nopein ja kiitää nopeasti kärkeen kavereidensa kanssa juostessaan.

Tulevaisuudessa Hertan kanssa harrastetaan maasto- ja ratajuoksua sekä näyttelyitä. Tarkoitus on kokeilla muitakin lajeja, sillä rahkeet riittävät Hertan rohkealla luonteella varmasti pitkälle! Hertan kanssa on tehty myös rally-tokon ja noseworkin alkeita, sekä erityisen paljon se tykkää jäljestämisestä.

Näyttelyt
3.10.21Vantaa KR, Tanya Ahlmari-StocmariAVO ERI2 SA PN4 VARA-SERT
19.9.21Hyvinkää KR, Johan JuslinAVO ERI2 SA PN3 VARA-SERT
29.8.21Riihimäki KV, Gadolin MarieAVO ERI2
28.8.21Riihimäki NORD, Tuula SavolainenAVO ERI2 SA
12.6.21Tuuri, Jouko LeiviskäAVO EH3
16.2.20Valmiera, Latvia, Leni Finne JUN EH
15.2.20Valmiera, Latvia, Anatoli ZhukJUN EH
12.1.20Tartumaa, Viro, Valentinas Stiklius JUN ERI2
11.1.20Tartumaa, Viro, Gail PatterssonJUN ERI2
8.12.19Helsinki Winner, Dumortier AlainJUN EH3
7.12.19Helsinki Voittaja, Lotta JörgenssenJUN ERI2 SA
24.11.19Minsk IDS, Valko-Venäjä, Dorota WitskowskaJUN ERI
23.11.19Minsk IDS, Valko-VenäjäJUN H
17.8.19Helsinki EPN, Kirsi HonkanenPEK1 KP ROP RYP4
25.8.19Helsinki EPN, Tenson HelinPEK1 KP ROP
22.9.19SIC Jubilee Show 20v, Dorella GoldoniPEK1 KP VSP
”2,5v, kaunismallinen narttu, jolla oikeat linjat ja jäntevyys. Hyvä raajaluusto ja käpälät. Sopiva pään pituus, hyvä purenta ja ilme. Tyylikäs niska. Hyvä karva ja väri. Hyvin kaunis häntä. Hyvä lantion asento. Kaunis liikemalli, säilyttää erinomaisesti linjan.”
– Tuula Savolainen / RIIHIMÄKI NORD 21