Hertta

FI MVA
Carelia
italianvinttikoira, narttu
22.02.2019, Suomi
KoiraNet
The Italian Greyhound archive

Parhaat tulokset

 • näyttely: FI MVA, SERT x 3, ROP KP RYP4 (pentunäyttely)
 • ratajuoksu: 280m: 23,10s (treenit, epävirallinen), 350m: 29,77s (treenit, epävirallinen), soolokoe: hyväksytty

Terveys

 • silmät: lasiaisen rappeuma (11/2021)
 • polvet: 0/1 (11/2021), 0/1 (2/2020)
 • sydän: terve, ei sivuääniä (11/2021)
 • UC DAVIS -geenitestit (vanhempien perusteella):
  • PCAG (glaukooman alttius) : N/N (terve)
  • PLL (primaarinen linssiluksaatio): N/N (terve)
 • selkä: (4/2020)
  • nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
  • välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV4 (8 nikamaa)
 • kyynärät: 0/0 (4/2020)
 • lonkat: A/A (4/2020)

Luonne

Hertta, syntymänimeltään ”Musti”, on Greyoutin ensimmäisestä pentueesta toisena syntynyt tyttö. Sen turkki loisti mustana jo syntymästä ja upea, paksu sekä kiiltävä turkki on edelleenkin Hertan parhaita puolia. Hertta vei Saulin sydämen jo ensimmäisistä viikoista lähtien ja oli varma valinta kotiin jätettäväksi.

Hertta on laumansa herttaisin tapaus – se saa puolelleen kaikki, jotka jaksavat leikittää ikuista koiranpentua. Hertta on äärimmäisen sosiaalinen italiaano ja ikuinen sylivauva, se rakastaa kaikkia ihmisiä ja ottaa helposti kontaktia niin lapsiin kuin aikuisiinkin – mikään ei piristä Hertan mieltä yhtä paljon kuin pussailu! Hertassa on enemmän asennetta kuin emässään Helmissä ja se onkin rohkea ja itsevarma menijä tilanteessa kuin tilanteessa. Itsevarman asenteensa turvin se onkin huippu lisä laumaansa, sillä jonkun on hyvä pitää myös kuria. Emäänsä Helmiin verrattuna se osaa rauhoittua paremmin odottamaan ja nukkuu mielellään missä tahansa, alustasta välittämättä. Yllättäen se on myös vähiten kylmälle arka ja on viimeinen laumastaan, joka kaipaa haalaria tai tossuja päälleen (tai varsinkaan pipoa, sitä Hertta nimittäin inhoaa yli kaiken).

Herttaa on helppo motivoida, se on todella ahne ja syttyy nollasta sataan erityisesti leikistä sekä vieheestä. Se rakastaa repimisleikkejä, palloja, asioiden nostamista lattialta, vinkuleluja, riehumista, ja kaikki herkut kelpaavat palkkioksi. Nuoren koiran keskittymiskyky ei aina ole kuitenkaan huipussaan ja parhaimmillaan se onkin, kun saa opetella samaa asiaa muutamalla toistolla pikkuhiljaa vaikeuttaen. Viehetreeneissä se ei tunnu häiriintyvän muista vieheen kimpussa vaan repii entistä kovemmalla vimmalla viehettä itselleen. Yllättäen se on myös laumansa nopein ja kiitää nopeasti kärkeen kavereidensa kanssa juostessaan. Positiivisena asiana erityisesti kotioloissa on ihana huomata, että Hertan kanssa arjessa toimiminen on aina ollut mutkatonta, eikä uudetkaan asiat hetkauta tyypin mieltä mihinkään suuntaan – hyvästä sopeutumiskyvystä kertoo myös se, että Hertta toimi upeasti puolitutun lauman kanssa usean viikon, vaikka mukana touhuissa oli myös ihan pieni lapsi.

Tulevaisuudessa Hertan kanssa harrastetaan maasto- ja ratajuoksua sekä näyttelyitä. Nyt Hertan kanssa on innostuttu agilitystä ja omistajansa yrittää pysyä varsin vauhdikkaan tyypin matkassa, ehkä tulevaisuudessa kisoissa asti! Hertan kanssa on tehty myös rally-tokon ja noseworkin alkeita, sekä erityisen paljon Hertta tykkää jäljestämisestä.

Jälkeläiset

Greyout 3. pentue
x Ophis Eriberto
4.3.2022 (2+4)
Greyout Ithil
Greyout Ivain
Greyout Inari
Greyout Iota
Greyout Iole
Greyout Indris

Näyttelyt
13.11.22Jyväskylä KV, Daniel Foran
”Beautiful expression. Nice earset. Fabulous forechest. Good return of arm, good depth of chest. Excellent movements.”
AVO ERI1 SA PN3 SERT -> FI MVA
12.11.22Jyväskylä NORD, Pauline Barclay
”Little longer than square. Slender bone. Long head. Dark eyes. Some chiselling. Fine ears. Upright neck. Sloping shoulder. Straight back. Curved loin. Long tail. Good angulated hind corner. Moved well behind. Moves well in front. Moved with some bend of pastern with some reach and drive.”
AVO EH2
24.9.22Riihimäki KR, Jarmo Vuorinen
”Erin koko ja mittasuhteet, erin pitkä pää, oikein kannetut korvat, kaunis kaula, tyypillisesti kulmautuneet raajat, oikea rungon syvyys, hyvä ylälinja, pitkä häntä, erin liikkeet kaikista suunnista”
AVO ERI1 SA PN4 SERT
3.9.22Helsinki KR, Perttu Ståhlberg
”Koon ylärajoilla, sopiva vahvuus, oikeat mittasuhteet, hyvät pään linjat ja korvat, silmät saisivat olla tummemmat, tyypillisesti kulmautunut, sopivat rungon ääriviivat, hyvä askelpituus”
AVO ERI1 SA VARA-SERT
27.8.22Forssa KV, Karl-Erik Johansson
”Utmärkt typ, vackert huvud, mörka ögon, bra uttryck, bra bett, vacker hals och rygglinje, bra bröstkorg, bra vinklar, rör sig mycket bra, bra kondition”
AVO ERI1 SA PN4 SERT
31.7.22Pori KV, Markku Mähönen AVO ERI2
9.7.22Kartano Weekend, Kaisa Metteri-Gold
”Hyvän pituinen kaunislinjainen pää, alaleuka saisi olla voimakkaampi, kauniit silmät. Hieman jo vahva kallo-osa. Hyvän pituinen ja hyvin kiinnittynyt kaula. Hyvän mallinen ja syvyinen rintakehä. Aavistuksen pitkä lanneosa. Hyvin kulmautunut. Sopusuhtainen luusto. Liikkuu tehokkaasti.”
AVO ERI2
11.5.22Hämeenlinna KR, Markku Mähönen
”Oikeat linjat. Sopivan elegantti. Erittäin hyvä pään pituus. Hyvä kallon ja kuonon linja. Hyvämittainen kaula. Riittävä eturinta ja rungon syvyys. Runko voisi olla aavistuksen pyöreämpi. Seistessä hieman suora ylälinja. Melko hyvät kulmaukset. Tiiviit käpälät. Suorat edestakaiset liikkeet. Liikkuu sivulta hyvin ja parantaa ylälinjaansa. Hyvä karvapeite ja käytös.”
AVO ERI2 SA VARA-SERT
26.5.22Mynämäki R, Marja SalminenAVO ERI2 SA
3.10.21Vantaa KR, Tanya Ahlmari-StocmariAVO ERI2 SA PN4 VARA-SERT
19.9.21Hyvinkää KR, Johan JuslinAVO ERI2 SA PN3 VARA-SERT
29.8.21Riihimäki KV, Gadolin MarieAVO ERI2
28.8.21Riihimäki NORD, Tuula Savolainen
”2,5v, kaunismallinen narttu, jolla oikeat linjat ja jäntevyys. Hyvä raajaluusto ja käpälät. Sopiva pään pituus, hyvä purenta ja ilme. Tyylikäs niska. Hyvä karva ja väri. Hyvin kaunis häntä. Hyvä lantion asento. Kaunis liikemalli, säilyttää erinomaisesti linjan.”
AVO ERI2 SA
12.6.21Tuuri, Jouko LeiviskäAVO EH3
16.2.20Valmiera, Latvia, Leni Finne JUN EH
15.2.20Valmiera, Latvia, Anatoli ZhukJUN EH
12.1.20Tartumaa, Viro, Valentinas Stiklius JUN ERI2
11.1.20Tartumaa, Viro, Gail PatterssonJUN ERI2
8.12.19Helsinki Winner, Dumortier AlainJUN EH3
7.12.19Helsinki Voittaja, Lotta JörgenssenJUN ERI2 SA
24.11.19Minsk IDS, Valko-Venäjä, Dorota WitskowskaJUN ERI
23.11.19Minsk IDS, Valko-VenäjäJUN H
17.8.19Helsinki EPN, Kirsi HonkanenPEK1 KP ROP RYP4
25.8.19Helsinki EPN, Tenson HelinPEK1 KP ROP
22.9.19SIC Jubilee Show 20v, Dorella GoldoniPEK1 KP VSP